Akkuyu’daki nükleer santral projesinin ÇED raporu onaylandı
Spread the love

Akkuyu NGS tarafından Mersin’de yapılacak Türkiye’nin ilk nükleer santrali için hazırlanan ÇED raporu onaylandı. Rus hükümetiyle 2010 yılında yapılan anlaşma gereğince yapılacak olan santrale onay, Putin’in Türkiye’ye geleceği gün duyuruldu

Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerini güçlendirmek amacıyla 2010 yılında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) beşinci toplantısı Ankara’da yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu kapsamda bugün (1 Aralık) Türkiye’de olacak. Fiilen “yıllık zirve” anlamına gelen bu etkinliğe, iki devletin liderlerinin yanı sıra bakanlar ve bürokratlar da katılıyor. Gündem ise, “ikili ticari ilişkiler, enerji işbirliği, siyasi diyalog ve bölgesel konular”.

Toplantıda Rusya’nın inşa edeceği Mersin-Akkuyu nükleer santrali konusunda ÇED raporu da dahil, Türkiye tarafının Rusya’ya “inşaata hazırız” mesajı vermesi bekleniyordu. Nitekim santralin 24 Ekim’de askıya çıkan ÇED raporuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onay verildiği de bugün duyuruldu.

3730 sayfalık rapora 10 günlük itiraz süresi

24 Ekim’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan duyuruda nihai olarak kabul edilen raporun, ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi doğrultusunda halkın görüşüne açıldığı, görüş ve önerilerin 10 iş günü içinde Mersin Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilebileceği belirtilmişti.

3730 sayfalık rapor için verilen 10 günlük süre içinde rapora yönelik belirtilen görüş ve önerilerden bakanlık gerekli gördüklerinin rapora eklenmesini şirketten isteyecek, şirket tarafından düzenlenecek rapor bakanın onayına sunulacaktı.

Mersin Nükleer Karşıtı platform üyeleri ve Greenpeace rapor için hazırladıkları itiraz dilekçelerini bakanlığa sunmuştu.

ÇED’e “ısmarlama” raporlar

Akkuyu NGS, Mersin’de yapmayı planladığı Türkiye’nin ilk nükleer santraline ilişkin hazırladığı ÇED raporunu, 9 Temmuz 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuş ancak Bakanlık, raporu şekil ve içerik yönünden eksik bularak şirkete iade etmişti. Yeni ÇED raporunu geçtiğimiz Nisan ayında Bakanlığa verdiğini açıklayan şirket, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini dikkate aldıklarını iddia etmişti.

Şirketin yeni ÇED raporuna ilişkin olarak bilim insanları raporun pekçok riski sakladığını, yeni ÇED için eklenen raporların “ısmarlama” olduklarını ifade etmişti. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Başdanışmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, raporda hiç bir jeofizik çalışma sonucuna yer verilmediğini, bölgede var olan deprem riskinin taktiksel bir tuzak olarak saklandığını söylemişti.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kalay, santralin balıkların ve fokların gelişimine katkı sunacağını söyleyen raporun aksine santral nedeniyle değişecek deniz suyu sıcaklığından deniz canlılarının etkileneceğini söylemişti.

Santrale kadro hazırlığı

Ancak Akkuyu’da ÇED onayı olmadan çalışmalara başlandı. 2010 yılında imzalanan anlaşma gereği kadro hazırlığı için Türkiye üniversitelerinden öğrenciler eğitim için Rusya’ya gönderiliyor. Bugüne dek Türkiye’deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nde eğitim gören 257 öğrenci, Rusya’da Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim gördü.

Kaynak: Sendika.Org


Spread the love