10 maddede İTÜ’de gizlice temeli atılan cami projesi
Spread the love

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde geçtiğimiz günlerde gizlice temelleri atılan cami, Teknokent alanı olarak belirlenen alanda yüzlerce ağacın katledilmesiyle yapılıyor ve her inşaat alanında bulunması zorunlu olan ‘bilgilendirme tabelası’ dahi yok. İşte maddelerle İTÜ cami projesi hakkındaki gerçekler:

1.Cami projesi nasıl ortaya çıktı? Temel atma törenini kim ifşa etti?

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca’yla yapılan bir röportajda İTÜ’de yapılacağını söylediği cami projesi öğrencilerin büyük tepkisini çekmişti. 4 Aralık Cuma günü ise Rektör Mehmet Karaca’nın da katılımıyla gizlice temelleri atılan cami projesinin başladığını Bursa Osmangazi Belediyesi’nin AKP’li belediye başkanı Mustafa Dündar attığı twit ile ortaya çıkarmıştı. Dündar daha sonra twitini silmişti.1_AKPlibelediyebaskanıtwit

2.Temeli gizlice atılan cami inşaatı nerede?

4 Aralık Cuma günü gizlice temelleri atılan cami alanı İTÜ Maslak Yerleşkesi’nin doğu tarafında bulunan ormanlık alan içerisinde bulunuyor. Ayrıca cami inşaatının bulunduğu alanda lojman inşaatı da var.

2_ITUalanıvecamialanı

3.Projenin yapılacağı alandaki ağaçlar ne zaman ve hangi gerekçeyle katledildi?

Caminin temelinin atıldığı alanda ayrıca bir de lojman inşaatı bulunuyor. İTÜ Rektörlüğü bu alanda 2015’in yaz aylarında ağaç katliamı yapmış; gelen tepkiler üzerine de bir açıklama yayınlamıştı. 18 Temmuz 2015’te yapılan açıklamada ağaçların ‘yaygın hastalık’ gerekçesiyle kesildiğini söylemiş bu alanda ‘bölgeye alternatif yollar ve üniversitemiz mensuplarının ihtiyaçları oranında kamu konutları ve öğrencilerimiz için ihtiyaç olan yurt binası inşaatı yapılacaktır’ ifadelerini kullanmıştı.

3_camivelojmanagackesimi 3_itu-agac-katliami

4. Lojman ve cami inşaatı sebebiyle kesilen ağaçlara ne oldu? Ağaçlar hastalıklı mı taşındı mı?

Cami ve lojman inşaatının bulunduğu alandaki ağaçların ilk başta hastalıklı oldukları söylenmiş; ardından taşındığı söylenmişti. Ancak alanda yapılan araştırmalarda kesilmiş ağaçlar görünüyor ve kesilmemiş alandaki ağaçlarda herhangi bir hastalık söz konusu değil. Alanda yüzlerce ağacın katledildiği tahmin ediliyor.

İTÜ Yapı-Teknik İşleri Daire Başkanı Sis Karaman Alkan ise Facebook üzerinden yaptığı açıklamada alanda ağaç kesiminin olmadığını ve öğretim görevlileri için lojman yapılacağını duyurmuştu.

4_itu-sis-karaman-alkan 4_katledilenagac 4_sağlıklıağaçlar

5.Cami ve lojman inşaatının bulunduğu alanın özelliği nedir? Hazırlanan planlarda bu alan ne olarak tanımlanıyor?

Cami ve lojman inşaatının içinde bulunan Arı Teknokent-1 isimli alan sınırları 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendi. Belirlenen alanın Nazım İmar Planları, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 13.01.2011 tarihinde onaylandı. Onaylanan sınırları içindeki alanın tamamına yakını ormanlık alan. Uygulama yapmak için avan proje onayının Sarıyer Belediyesi’nin yapması gerekiyor.

5_TeknokentalanıveAgackesimalanı

6.Teknokent alanı olarak belirlenen ve tamamına yakını ormanlık olan bu alanda ne kadar büyüklükte ve inşaat alanı nedir?

Teknokent alanı olarak belirlenen alan toplam 618.547,89 m2 büyüklüğünde. Yapılan planda ise emsal %40 olarak verilmiş. Yani belirlenen bu toplam alanda 247.419,15 m2 inşaat yapılabiliyor. Emsal harici kullanımlar ile bu rakam daha da artacaktır.

Yani Teknokent olarak belirlenen alanın tamamının büyüklüğü yaklaşık olarak 86 adet futbol sahası büyüklüğünde ve bu alanın yaklaşık 34 futbol sahası büyüklüğündeki kısmına inşaat yapılabiliyor. Alanın çoğunluğunun orman alanı olduğunu düşünürsek bu büyük bir ağaç katliamı demek oluyor.

7.Teknokent alanı olarak belirlenen alanda cami yapılabilir mi?

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na göre Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan teknokentler ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ olarak tanımlanıyor. Kanunda bu alan için açık olarak bir dini tesisin yer alacağı ya da almayacağına dair bir açıklama bulunmuyor.

Ancak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde ‘Bölgede yer alan ve Bölgeyi ziyarete gelen tüm kişilerin ihtiyaç duyacakları yeme, içme, eğlenme, dinlenme, dua etme yeri ve barınma gibi ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinimlerinin imkan dahilinde karşılanması’ ifadesi yer almaktadır.

8.Cami inşaat alanının en son durumu nedir?

Cami inşaatının temeli gizli bir törenle atılmış durumda. Ancak inşaatın ne zaman başladığı, ne zaman biteceği, hangi bütçe ile kime yaptırılacağına dair hiçbir bilgilendirme tabelası bulunmuyor.

Rektörlük ise gizli temel atma töreni veya cami yapımına dair şimdiye kadar hiçbir açıklama yapmadı. Caminin nasıl yapılacağına dair belirsizlikler söz konusu.

8_itu_camisondurum9.İnşaat bilgilendirme tabelası olmak zorunda mı?

Evet, inşaat alanın görünür bir yerinde, üzerinde mal sahibi, mimari, bütün müelliflerin (statik ve tesisat projelerini hazırlayan mühendislerin), fenni mesullerin veya yapı denetim kuruluşunun ve denetçi mimar ve mühendislerin, inşaatta görevli yardımcı kontrol elemanlarının, müteahhidin ve şantiye şefinin isimleri ile ada, parsel ve ruhsat tarihi ve numarasını ihtiva eden yapılan inşaatı tanıtıcı, asgarî 0,50 m x 0,75 m boyutlarında tabela yer almalıdır.

9_itu_tabelahakkında

10.Cami inşaatı lojman inşaatı ile bütünlüklü bir proje mi?

Hayır. Lojman inşaat şantiyesine ait bilgilendirme tabelasında cami projesi yer almıyor.

10_lojmaninsaatprojesi

İnşaat alanında çekilmiş fotoğraflar:

politeknik.org.tr


Spread the love